freelancer

Freelancer – Kannattaako kevytyrittäjyys?

Freelancerin ura on noussut suosituksi vaihtoehdoksi usealla eri alalla. Erityisesti monet luovien alojen ammattilaiset, kuten graafikot, toimittajat ja valokuvaajat, toimivat yhä useammin freelancereina. Freelance-työn yleistyessä, lisääntyvät myös tähän liittyvät kysymykset. Kannattaako freelancerin toimia työsuhteessa, yrittäjänä vai kevytyrittäjänä. Mikä näistä kolmesta vaihtoehdosta on sinulle paras, ja miten ne eroavat toisistaan? Listasimme eri vaihtoehtojen plussat ja miinukset freelancerille.

Mikä on freelancer?

Freelancer myy omaa osaamistaan useille eri asiakkaille vuoden aikana. He myyvät yleensä omaa työtään eri asiakasyrityksille laskutuksella, mutta myös freelance-työ työsopimuksen alaisena on mahdollista.

Freelancer yrittäjänä

Eräs yleisimpiä tapoja työskennellä freelancerina on yrittäjänä toimiminen. Yleensä freelancer myy ainoastaan omaa osaamistaan, minkä vuoksi toiminimi on yleinen yritysmuoto keveytensä vuoksi. Mikään ei kuitenkaan estä freelanceria valitsemasta muita yritysmuotoja.

Yrittäjänä toimiminen tuo freelancerille mahdollisuuden laskuttaa asiakasyrityksiään joustavasti. Toisaalta tästä koituu myös monia ylimääräisiä velvollisuuksia ja kustannuksia. Jokainen yrittäjä on yritysmuodosta riippumatta velvollinen kirjanpitoon sekä 20 000 euron liikevaihdon ylittäessään myös arvonlisäveron maksamiseen.

Yrittäjänä saat oman Y-tunnuksen, joka paitsi tuo edellä mainitut velvoitteet, myös mahdollistaa muita vaihtoehtoja laajemmat vähennysoikeudet. Yrittäjä pystyy nimittäin vähentämään verotuksessa monia verovähennyskelpoisia yritystoiminnan yleisiä kuluja.

Freelancer työsuhteessa

Freelancerin on mahdollista työskennellä myös suoraan työsuhteessa asiakasyritykseen. Tällä tavoin freelancer on tavanomainen palkansaaja, jonka työstä työnantaja joutuu maksamaan työntekijän sivukustannukset, kuten sairausvakuutusmaksun ja työntekijän eläkemaksut.

Työsuhteessa työskentely freelancerina ei ole kovinkaan yleistä, sillä tästä järjestelystä koituu asiakasyrityksille ylimääräistä työtä ja ylimääräisiä kustannuksia. Useammalle asiakasyritykselle lyhyitä jaksoja vuoden sisällä tekevä freelancer pääsee huomattavasti helpommalla laskuttamalla työstään.

Useimmat asiakasyritykset arvostavat mahdollisuutta laskuttaa asiantuntijatyöstä. Tästä syystä työsuhteessa toimivia freelancereita on vähemmän kuin yrittäjinä tai kevytyrittäjinä toimivia. Kevytyrittäjyys on erinomainen vaihtoehto laskuttaa omasta työstä, mikäli haluaa päästä paperitöissä helpommalla.

Freelancer kevytyrittäjänä

Kevytyrittäjyys on yleistyvä ilmiö myös freelancereiden joukossa. Kevytyrittäjänä freelancer laskuttaa asiakkaita omasta työstään laskutuspalvelun kautta, samaan tapaan kuin yrittäjänäkin laskuttaisit. Et kuitenkaan omista y-tunnusta tai ole virallisesti yrittäjä. Säästyt siis monilta yrittäjiä koskevilta velvollisuuksilta ja kustannuksilta.

Kevytyrittäjyys yhdistää työsuhteessa ja yrittäjänä toimimisen parhaita puolia, minkä vuoksi se on erinomainen valinta freelancerina toimimiselle. Toimeksiannot hoituvat asiakkaillesi helpommin, kun voit laskuttaa heitä suoraan. Saat kuitenkin itse palkkasi yhtä helposti kuin työsuhteessakin.

Kirjanpidon ja verotuksen erikoisuudet eivät myöskään koidu omaksi huoleksesi, sillä kirjanpitovelvollisuus ei koske sinua. Kevytyrittäjäpalvelu hoitaa verot puolestasi tekemällä oikeankokoisen ennakonpidätyksen nostamastasi palkasta. Tällöin tehtäväksesi jää ainoastaan ajankohtaisen verokortin toimitus palveluun. Mikä parasta, Eezyn kevytyrittäjänä sinun ei edes tarvitse toimittaa verokorttia erikseen, riittää että se on ajantasalla OmaVerossa.

Mikäli olet kevytyrittäjänä toimiva freelancer, et myöskään voi olla arvonlisäverovelvollinen suuremmillakaan laskutussummilla. Verotuksessa kevytyrittäjä rinnastetaan nimittäin palkansaajaan, jota ALV-velvollisuus ei koske.

Freelancer ei pysty kevytyrittäjänä vähentämään suoraan laskutettavaan työhön liittymättömiä kuluja aivan yhtä joustavasti kuin Y-tunnuksen omaava yrittäjä. Monien tulonhankintamenojen sekä ajokilometrien vähentäminen onnistuu kuitenkin verotuksessa. Useat kevytyrittäjäpalvelut tarjoavat myös mahdollisuutta ilmoittaa näitä kuluja jo laskutusvaiheessa, jolloin hyödyt vähennyksistä heti palkkaa nostaessasi.

Aloita kevytyrittäjyys vaikka heti

Haluaisitko kevytyrittäjäksi? Eezyn palveluun rekisteröityminen on maksutonta, eikä se velvoita sinua mihinkään. Aloita vaikka saman tien tai tutustu rauhassa.

Kannattaako kevytyrittäjyys freelancerina?

  • Freelancerin kannattaa toimia kevytyrittäjänä useimmissa tilanteissa, sillä näin et joudu huolehtimaan liiketoiminnan velvoitteista, kuten ennakkoverosta tai arvonlisäverovelvollisuudesta.
  • Laskuttamalla työsi kevytyrittäjänä sen sijaan, että työskentelisit työsopimuksella, säästää asiakasyritys aikaa ja rahaa.
  • Oma palkanmaksusi hoituu kevytyrittäjänä lähes yhtä helposti kuin palkansaajana, kevytyrittäjäpalvelun maksaessa ennakonpidätykset verokorttisi mukaisesti.
  • Kevytyrittäjyys sopii myös ajoittaiseen työskentelyyn, esimerkiksi lomien aikana tai opiskelun ohella. Sinulta ei veloiteta mitään, ellet laskuta asiakkaita.
Eezy kevytyrittäjä Era Mikkola, AD, Copywriter, muusikko, Web Designer

Era Mikkola on freelancer ja viestinnän moniosaaja

Kevytyrittäjyys mahdollistaa Eralle vapauden suunnitella aikataulunsa itse. Eezyn hoitaessa paperityöt Eralle jää enemmän aikaa varsinaisten töiden tekoon – tämä moniosaaja tekee nimittäin montaa erilaista työtä samaan aikaan.

”Minulla jää lähemmäs kolmannes enemmän aikaa itse työn tekemiseen. Nimensä mukaisesti Eezy on iisi!”, Era kertoo.

Miksi Eezy?

Luotettava kevytyrittäjyyspalvelu jo yli 15 vuoden kokemuksella

Onko sinulla kysyttävää?

Voit aina soittaa, lähettää sähköpostia ja viestitellä kanssamme chatissa. Voit myös tulla juttelemaan paikan päälle tai sopia videotapaamisen.
Palvelemme arkisin klo 8-16, puh. 09 4242 1565 | startti.kevytyrittajat@eezy.fi